Redenen waarom de autorijschoolbranche zich wil professionaliseren

Keren door middel van steken


Deze rubriek laat elke week een kwalijke praktijksituatie zien. Deze situaties gaan over rijscholen die door hun manier van werken het beroep geen goed doen. De waargebeurde voorvallen zijn ons verteld door rijscholen “met hart voor hun vak” die schreeuwen om professionalisering van de branche.  

Deze week gaat het over Keren door middel van steken.

Leerlingen mogen bij het praktijkexamen altijd uit twee mogelijkheden kiezen om een omkeer opdracht uit te voeren. Door de keuzemogelijkheid kunnen kandidaten dus een van de twee omkeeropdrachten mijden tijdens het praktijkexamen.

Hierdoor zijn er rijscholen die de leerling niet meer lesgeven op alle mogelijke “keren door middel van steken”.

De door ons geïnterviewde rijschool leert de leerling alle facetten van het praktijkexamen en veelal nog meer dingen, ook als ze niet gevraagd worden tijdens een praktijkexamen. Het gaat immers om het voorbereiden van de leerling om goed en veilig op de weg te rijden.

Deze problematiek gaat het CBR binnenkort oplossen door hierop een aanpassing te maken bij de opdrachtgeving van de bijzondere verrichtingen.

Een van de eisen van het Rijleskeurmerk is dat de leerling elk lesonderdeel in de les heeft gevolgd en beheerst. In de bijlage van het erkenningsschema staan de verplichte lesonderdelen.


Het Rijleskeurmerk wordt beheerd door het Centrum voor Certificatie. 

U kunt zich  hier inschrijven voor de nieuwsbrief van het Rijleskeurmerk.

Wilt u meer weten over het Rijleskeurmerk, bezoek dan onze website op www.rijleskeurmerk.nl.

Een reactie plaatsen