Redenen waarom de autorijschoolbranche zich wil professionaliseren

“Liever examens dan rijlessen verkopen”

Deze rubriek laat elke week een kwalijke praktijksituatie zien. Deze situaties gaan over rijscholen die door hun manier van werken het beroep geen goed doen. De waargebeurde voorvallen zijn ons verteld door rijscholen “met hart voor hun vak” die schreeuwen om professionalisering van de branche.  

Deze week: “Liever examens dan rijlessen verkopen”.

“Regelmatig komt het voor dat bij ons ouders aan de balie staan met huilende kinderen omdat ze al meer dan 5 x gezakt zijn voor hun rijbewijs.

Vorige week was het weer zover. Moeder en dochter helemaal bedroefd omdat de dochter al voor de 5e keer gezakt was. Na een beetje doorvragen bleek dat ze 40 lessen had gehad. Het gemiddeld aantal rijlessen is tegenwoordig tussen de 40 en 45. Let wel: bij een gemiddelde leerling. Hieruit blijkt duidelijk dat de rijschool liever examens van 270 euro verkocht dan rijlessen van 38 euro. Bij een goede opleider kan het echt niet zo zijn dat je met 40 lessen 4 keer op examen gaat, heb ik uitgelegd. Het komt vaak voor dat rijscholen van het examengeld hun verdienmodel maken.”

Een reactie plaatsen